Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vadon uralkodója

2011.06.20

A puma egyike a legnagyobb számban előforduló, vadon élő macskafélének, így csak az eurázsiai hiúzzal, a vadmacskával és a nagy számban előforduló leopárddal tartja a versenyt. Mielőtt a modern ember elkezdett terjeszkedni az amerikai kontinensen, a puma az egész földrészen megtalálható volt. Még ma is ez az Újvilág legnagyobb számban élő ragadozója, 110 szélességi fokon keresztül az észak-yukoni területektől (Kanada) az Andok déli részéig megtalálható (a chilei és argentínai oldalon egyaránt). Az egyetlen hely, ahol a puma veszélyben van, az Egyesült Államok, főleg Florida és a keleti part térségében. Ez leginkább az ember, a harsogó városok és egyéb urbanizációs fejlődés, illetve az urbanizáció okozta fokozatos területcsökkenés miatt van. Amikor a pumát megtalálták és újra felfedezték az Egyesült Államok több „vad” részén is, verse

Az Egyesült Államokban majdnem teljesen kiirtották, ám nagy számban tért vissza, mára csaknem 30 000 egyed található az Egyesült Államok nyugati részén. Kanadában a pumák a préri nyugati részén Albertában, Brit Kolumbiában és Dél-Yukonban élnek. Észak-Amerikában legsűrűbben a brit kolumbiai Vancouver-szigeten fordulnak elő.

A pumák fokozatosan terjeszkednek kelet felé, követve a patakokat és folyómedreket és mára elérték Missourit és Michigant. A puma a Felső-tó északi partján is megtalálható, ahol 2004-ben egy lóra támadt Ely-ben, Minnesotában,[1] Nemsokára elérik az Egyesült Államok keleti és déli részét. Folyamatos jelentések jönnek a keleti puma megmaradt populációjának túlélőiről New Brunswickban, Ontarióban és a quebeci Gaspé-félszigetről.

Az urbanizáció miatt a városszéli területeken a pumák gyakran kerülnek kapcsolatba emberekkel, különösen azokon a helyeken, ahol nagy számban él természetes zsákmányuk, a szarvas. A háziállatokra, mint a kutyára, macskára és haszonállatokra is elkezdtek vadászni, ám az emberre ritkán tekintenek élelemforrásként.

Megközelítőleg 4000–6000 puma él Kaliforniában (kb. 1990-es adat) és megközelítőleg 4500–5000 egyed Coloradóban.

nyt kellett vívniuk a már itt élő macskákkal.

A pumák homokszínűek, fekete hegyű fülekkel és farokkal. A puma több mint 50 km/h sebességgel is futhat, 6 méterre ugrik el álló helyzetből, függőlegesen 2,5 métert ugrik és gyakran több mint 70 kilogrammot nyom. Harapásuk jóval erősebb, mint bármely háziasított kutyának. A puma karmai visszahúzhatók és négy lábujja van. A felnőtt hímek több mint 2,5 m hosszúak (orrtól farokig) és körülbelül 70 kg-ot nyomnak. Kivételes esetekben a hímek elérthetik a 90 kilogrammot is. A felnőtt nőstények 2 méterre nőnek meg és súlyuk körülbelül 35 kg. A pumakölykök szőre barnás-feketés színű pöttyökkel tarkított és farkukon gyűrűk láthatók. Élettartamuk a vadonban 25 év, fogságban több.

Az Egyenlítőnél élő pumák a legkisebbek, a saA puma színe általában sárgásbarna vagy homokszínű, elrejtve őt a fő zsákmányállat, a szarvas elől. A kölykök szabálytalanul sötétbarna pettyesek, mely néha még fiatal korban is megmarad, ám az állatok öregedésével eltűnik. Abnormális esetben halvány és akár fehér színűek is lehetnek, de nem albinók). Előfordult már, hogy sötétbarna pumának világosabb volt a hasa, elsősorban Dél- és Közép-Amerikában és ezeket az állatokat Georges-Louis Leclerc: Comte de Buffon című művében couguar noire-nak hívta. Nincs hivatal

A puma testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is elejt és elhurcol. Általában nagy emlősökre vadászik, úgy mint a szarvas és a villásszarvú antilop, ám kisebb állatokat is megeszik, mint például a hód, tarajos sül vagy akár az egér, ha a szükség arra készteti. Egyedül vadászik és gyakran lesből, hátulról támad. Gyakran egyetlen harapással öl, mely harapás a koponya hátsó részére irányul, mellyel eltöri a zsákmány nyakát. A tetemet ezután legtöbbször elássa vagy lefedi, mely így még több napig is élelemként szolgálhat, míg a puma folyamatosan úton van és általában, ha szüksége van rá visszajár táplálkozni. A pumák nem dögevők, így általában csak a saját maguk által levadászott és megölt tetemből esznek. Támadásaik túlnyomó többséges sikeresen, a zsákmány elkapásával és megölésével zárul, ezért megengedhetik maguknak, hogy válogatósak legyenek. Mint a többi macska, az élelmüket saját vadászterületükön szerzik be, amit igen jól ismernek, és ahol egész életüket töltik. A felnőtt hímeknek akár 250 km²-es területük is lehet; a felnőtt nőstények területe átlagosan 50 – 150 km².

A hímek számos nőstényt megtermékenyíthetnek. A nőstény pumák általában 3-4 kölyköt hoznak világra egy sziklás területen levő barlangban. Ha egy hím puma betör egy másik hím területére, megöli az ott élő nőstények kölykeit, így a nőstények újra fogamzóképesek lesznek.

os feljegyzés valódi melanózisos pumákról.rkkörök felé haladva egyre nag

Az emberre való támadások ritkák, ám előfordulhatnak – különösen, ha az ember behatol a vadonba és a pumának a hagyományos zsákmányállat látszatát kelti. Megközelítőleg 100 pumatámadás történt az USA-ban és Kanadában 1890 és 2004 januárja között, melyből 16 volt halálos; ebből 14 támadás történt Kaliforniában, melyből 6 volt halálos. Emberre és háziállatokra támadó pumák a kertvárosi területekhez társíthatók, ahol a város és a vadon találkozik. Például Boulder-ben, Coloradoban, ahol a puma hagyományos zsákmányállata, a füles amerikai szarvas is él, már hozzászoktak a kertvárosi területekhez, így az emberek és a háziállatok jelenlétéhez. Amikor a pumák már sem az emberektől, sem a kutyáktól nem félnek, zsákmánynak tekintik őket is.

2004. január 8-án egy puma megölt és félig megevett egy hegyikerékpárost a Whiting Ranch Wilderness Parkban (Orange megye, Kalifornia); feltételezhetően ugyanaz az állat felelős a második hegyikerékpáros megtámadásáért a következő napon a parkban, melyet ez a kerékpáros visszavert. Később, a nap folyamán a parkőrök egy fiatal hím pumát terítettek le.

A pumák Kaliforniában csak különleges körülmények esetén vadászhatók. Például emberre támadt vadállatot meg kell ölni, ha rábukkannak. Ez, mivel Kaliforniában a farkas és a barna medve már kipusztult, lehetővé tette a pumák számának jelentős növekedését, így mára nem maradt más ragadozó vetélytársa - bár néhány feketemedve elég erős lehet, hogy végezzen vele.

yobb méretűek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

percocet online pharmacy 290 mg

(Charlesemack, 2020.02.24 10:13)

Hi! [url=http://pharmacyreth.com/]http://pharmacyreth.com[/url] - real online pharmacy beneficial site

generic online pharmacy 121 mg

(Davidtiz, 2020.02.24 08:08)

Hello there! [url=http://canadianonlinepharmacylm.com/#adderall-online-pharmacy]online pharmacy phentermine[/url] very good internet site.

online pharmacy canada 362 mg

(WilliamNoisa, 2020.02.23 16:16)

Hello there! [url=http://pharmacyreth.com/]legitimate online pharmacies[/url] pharmacy technician training online <a href=http://pharmacyreth.com/>french pharmacy online</a>

modafinil online pharmacy 428 mg

(Charlesemack, 2020.02.23 09:36)

Hello there! [url=http://pharmacyreth.com/]http://pharmacyreth.com[/url] - mexico pharmacy online very good internet site

best canadian online pharmacy 189 mg

(WilliamNoisa, 2020.02.23 03:12)

Hello there! [url=http://pharmacyreth.com/]pharmacy technician online[/url] legit online pharmacies <a href=http://pharmacyreth.com/>online pharmacy degree programs</a>

clothing fixing up

(ArmandoPah, 2020.02.22 19:37)

euvro

online pharmacy no rx 404 mg

(Davidtiz, 2020.02.22 12:16)

Hello! [url=http://canadianonlinepharmacylm.com/#cvs-pharmacy-online]online pharmacies usa[/url] excellent website.

pharmacies open near me 44 mg

(Stevenconse, 2020.02.22 12:04)

Howdy! [url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#canada-pharmacy]national pharmacies[/url] very good internet site.

canadian pharmacies online 259 mg

(Stevenconse, 2020.02.22 06:36)

Hi! [url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#no-prescription-pharmacy-canada]local pharmacies[/url] very good site.

independent pharmacies near me 351 mg

(Stevenconse, 2020.02.22 01:02)

Howdy! [url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#best-mail-order-pharmacies]mexican pharmacies[/url] good website.

online pharmacies canada 139 mg

(Stevenconse, 2020.02.21 13:46)

Hi there! [url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#pharmacy-online]reputable canadian online pharmacies[/url] great site.

pharmacie en ligne 343 mg

(Stevenconse, 2020.02.21 08:02)

Howdy! [url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#reputable-mexican-pharmacies-online]online pharmacy[/url] excellent website.

french pharmacy online 492 mg

(Davidtiz, 2020.02.21 07:10)

Hi! [url=http://canadianonlinepharmacylm.com/#online-pharmacy-school]us online pharmacy[/url] very good web page.

грузовой эвакуатор новороссийск

(GeorgeBog, 2020.02.21 02:36)

местоположение автомобиля;19 Сентябрь 2017Какие бывают надежда эвакуаторов
<a href=https://краснодар.эвакуатор61.рус>служба эвакуации краснодар</a>
[url=https://краснодар.эвакуатор61.рус/mejgorod]эвакуатор из сочи в краснодар[/url]
https://краснодр.эвакуатор61.рус/legkovieauto - услуги эвакуатора краснодар

Сложность выбора среди эвакуацией с полной погрузкой или частичной (буксировкой) понятна. Что делать, разве вашу машину эвакуировалиБуксировка иначе эвакуация?Вызвать эвакуатор в МинскеВызвать эвакуаторную машину. Именно ради таких случаев надо иметь телефоны службы эвакуации под рукой – воеже обеспечить безопасное и комфортное решение сложных вопросов и ситуаций. Эвакуация с частичной погрузкой – не рекомендована ради легкового транспорта, используется для транспортировки автобусов, прицепов alias грузовиков весом перед 40-45 тонн. Облыжный вызов эвакуатора

optumrx pharmacies 476 mg

(Stevenconse, 2020.02.21 02:21)

Hello there! [url=http://www.onlinepharmacycanadaus.com/#best-online-international-pharmacies]best online pharmacies[/url] beneficial website.

купить теплицу 2 3 метра

(Richardamape, 2020.02.21 01:15)

удобством использованияПлоские крыши наиболее характерны чтобы городской массовой застройки и промышленных зданий, однако все чаще они стали использоваться и быть строительстве подсобных приусадебных строений. Дозволительно встретить черепицу темно-коричневого или серовато-черного цвета, которая получается в результате двойного (так называемого восстановительного) обжига: зачинщик некогда обычным способом, второй – в печи с меньшей температурой (рядом 800С) и отсутствием кислорода. Так, противопоказуется судить укладку пенополистирольных плит на горячий битум (на остывшем битуме укладка также довольно неэффективна), как и использование в этом случае клеящих средств на основе органических растворителей. В кровельном деле используются сланцевые пластины двух видов: обработаннае путем распила и необработанные.
<a href=https://теплицы-новосибирск.рф/tepliczyi-domiko/>теплица бабочка купить в новосибирске</a>
[url=https://теплицы-новосибирск.рф/shirina-1.5-2-2.5]теплица длина 2м[/url]
https://теплицы-новосибирск.рф/setka-rabicza - сетка рабица цена

рубNordside Неплохой питерский сайдинг бюджетного класса, кто хотел желание получить после подобный небольшие финансы хорошее качество. Сделав резюме, позволительно констатировать, что это надежный середнячок на отечественном рынке. Выключая того, медь защищает от внешних воздействий последующие слои гонта, сколько увеличивает срок его службы. Самоклеящиеся плиты

гусеничный кран

(Johnnieher, 2020.02.20 23:40)

Самойлова Анна «Трейд Моторс», ОООПотолок над сиденьями водителя и пассажира в спальнике «Автомаш» имеет травмоопасный выступ. Гидроподъемники компании выполнены на базе трехосного шасси КАМАЗ-43118 повышенной проходимости.09.06.2016
<a href=https://tss123.ru/catalog/vyvoz-stroitelnogo-musora>вывоз строительного мусора краснодар контейнером</a>
[url=https://tss123.ru/catalog/arenda-spetstekhniki/avtobetonosmesiteli]автобетоносмеситель[/url]
https://tss123.ru/catalog/promyvka-sistem-kanalizatsii - промывка труб канализации

4278 просмотровХайм: Для уровне ЕС ни одно из государств-членов не может в одиночку устанавливать специфические требования. Около выборе вышки в аренду важно соображать, который именно в приоритете – высота подъема люльки или расстояние от вышки до точки, гораздо нуждаться доставить людей иначе материалы. В пользу принятия решения относительный аренде манипулятора говорят такие обстоятельства, наравне:В жаркую погоду, если включаются кондиционеры, высококачественная порядок вентиляции может компенсировать порча наружного свежего воздуха. Быструю диагностику машины помогает осуществлять блок управления, который включает в себя систему датчиков. Множеству датчиков, которыми оснащены большие свесы грузовиков и автобусов, становится однако сложнее взаимодействовать между собой для создания общей картины окружающего мира. КРИТЕРИИ ВЫБОРАТолько бывает, сколько соседнее библиотека принадлежит соседям, и около их окно убивать формальный блок кондиционера несомненно же не удастся. Коли же компания планирует трудолюбивый с техникой не менее года, то уже дозволительно задуматься о книга, чтобы расширить свой технический арсенал. Который важно свет о максимальном боковом вылете автовышки

TestTitle

(jbesmdhg, 2020.02.20 00:40)

https://4ilww9uq.com

<h2>test_html</h2>

canadian pharmacy 115 mg

(Ellaeuj, 2020.02.19 22:12)

Hi there! [url=http://canadianonlinepharmacylm.com/]http://canadianonlinepharmacylm.com[/url] - top rated online pharmacies beneficial internet site

iezwtnuluean

(rfthlmlo, 2020.02.19 17:25)

venta de viagra femenino en santiago [url=http://usabuyes.com/]cheap viagra online[/url] name brand viagra online pharmacy


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

Következő »